top of page

τι ονομάζουμε οφθαλμολογικό επείγον

eye emergency4.jpg

Διαταραχές της όρασης

  • Οξεία εμφάνιση μυοψιών(σαν αράχνες μέσα στο οπτικό πεδίο) ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν και φωταψίες(λάμψεις μέσα στο οπτικό πεδίο).

  • Ξαφνική απώλεια της κεντρικής ή  περιφερικής όρασης

Η απώλεια της όρασης μπορεί να εκδηλωθεί ως μια μαύρη κουρτίνα σε κάποιο τμήμα του οπτικού πεδίου. Μπορεί να επηρεάζει το κέντρο της όρασης ως σοβαρή έκπτωση(σε σημείο μη αναγνώρισης προσώπων) ή ως σοβαρή παραμόρφωση της εικόνας. Εννοείται ότι πρέπει σε τακτά διαστήματα να κλείνουμε το ένα μάτι και να ελέγχουμε την όρασή μας σε κάθε μάτι ξεχωριστά.

  • Έκπτωση της όρασης που συνοδεύεται από κεφαλαλγία ή και εμέτους μπορεί να υποδηλώνει σημαντική παθολογία η οποία χρήζει διερεύνησης σε σύντομο χρόνο.

 

Οφθαλμικό άλγος

  • Πόνος στον έναν  οφθαλμό(πολύ σπάνια μπορεί να αφορά και τους δύο). Ο πόνος που συνοδεύεται από σημαντική ερυθρότητα μπορεί να υποδηλώνει σημαντική μόλυνση του επιπεφυκότα ή του κερατοειδούς  ή μια σημαντική ενδοφθάλμια φλεγμονή η οποία χρήζει άμεσης θεραπείας.

  • Το οφθαλμικό άλγος που επιτείνεται με τις κινήσεις του οφθαλμού συχνά υποδηλώνει φλεγμονή του οπτικού νεύρου ή των εξωφθάλμιων μυών(μύες που κινούν τον οφθαλμό).

  • Οφθαλμικό άλγος που συνοδεύεται από απώλεια ή επιδείνωση της όρασης αποτελεί σημαντικό κλινικό σημείο και ο ασθενής πρέπει να ελεγχθεί άμεσα. Αν ο ασθενής είναι χρήστης φακών επαφής, τότε πρέπει να τους βγάλει άμεσα και να επικοινωνήσει με τον ιατρό του.

*τα παραπάνω συμπτώματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη  βαρύτητα αν ο ασθενής έχει πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργείο στα μάτια

 

Τραύματα του οφθαλμού

  • Κάθε τραύμα στον οφθαλμό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο είτε άμεσο είτε μακροπρόθεσμο και χρήζει εξέτασης το συντομότερο

  • Ξένο σώμα στον οφθαλμό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης είναι σημαντικός, ενώ πρέπει να γίνει και ενδελεχής εξέταση για να αποκλειστούν σοβαρότερες επιπλοκές.

  • Αν το τραύμα είναι χημικό(δηλαδή προκληθεί από μία ουσία που μπήκε στο μάτι) η πρώτη αντιμετώπιση είναι το ξέπλυμα με άφθονο νερό. Όσο πιο σύντομα αυτό γίνει, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση για τον ασθενή.

 

Διπλωπία

  • Όταν τα αντικείμενα φαίνονται διπλά κοιτώντας με τα δύο μάτια χωρίς προϋπάρχον ιστορικό,  συνυπάρχει παθολογία που πρέπει να διερευνηθεί. Με τη λήψη ενός ενδελεχούς ιστορικού ένας καταρτισμένος οφθαλμίατρος  μπορεί να κατευθύνει με επιτυχία τη διαγνωστική του προσέγγιση.

 

Στραβισμός στα παιδιά

  • Στις ηλικίες όπου η όραση ακόμη αναπτύσσεται δηλαδή ως περίπου τα 7έτη, ο στραβισμός χρήζει άμεσης διερεύνησης και αντιμετώπισης. Καταρχήν πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία υποκείμενης παθολογίας και στη συνέχεια αρχίζει η αντιμετώπιση πιθανής αμβλυωπίας(δηλαδή τεμπέλικου οφθαλμού).

 

Επώδυνο βλέφαρο

  • Όταν το βλέφαρο είναι διογκωμένο και επώδυνο, καλό είναι να υπάρχει επικοινωνία με το ιατρό, αφού μπορεί η εικόνα αυτή να  υποδηλώνει σοβαρή μόλυνση η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ιδιαίτερα στα παιδιά μια προδιαφραγματική κυτταρίτιδα(φλεγμονή του βλεφάρου), μπορεί ταχέως να εξελιχθεί σε κυτταρίτιδα του κόγχου η οποία χρήζει νοσηλείας και ενδοφλέβιας αγωγής.

 

Πτώση βλεφάρου

  • Αν πρόκειται για νεοεμφανισθείσα (χωρίς προηγούμενο ιστορικό) πτώση, μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή υποκείμενη νευρολογική πάθολογία και θα πρέπει ο ασθενής να εξεταστεί. Και σε αυτήν την περίπτωση η λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη διάγνωση.

 

Ιδιαίτερα κατά τις ημέρες της πανδημίας, η αμερικανική ακαδημία οφθαλμολογίας συνιστά τον περιορισμό της χρήσης φακών επαφής αφού θεωρείται ένας επιπλέον παράγοντας μόλυνσης για τους οφθαλμούς. Επίσης συνίσταται η χρήση γυαλιών(ακόμα και γυαλιών ηλίου) ως μέσο προστασίας και πρόληψης μετάδοσης της νόσου του Covid-19, αφού οι οφθαλμοί θεωρούνται  μία από τις κύριες πύλες εισόδου του ιού στο σώμα και ένας χρήστης φακών επαφής αναπόφευκτα αγγίζει τους φακούς επαφής και κατ’ επέκταση τα μάτια του τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα.

Η συνήθεια του τριψίματος των ματιών έχει ενοχοποιηθεί για πολλές νόσους, ωστόσο στις μέρες μας όπου η ατομική υγιεινή είναι μείζουσας σημασίας, θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.

Παθήσεις όπως η εαρινή επιπεφυκίτιδα, οι οποία μπορεί να μη θεωρείται επείγουσα, χρήζει αντιμετώπισης(κατόπιν συνεννόησης  ή και εξέτασης από οφθαλμίατρο) προκειμένου να περιοριστεί ο κνησμός και κατ’ επέκταση το τρίψιμο των ματιών.

Τα παραπάνω αποτελούν έναν απλοποιημένο  οδηγό και δε θα πρέπει να υποκαθιστούν την επικοινωνία με τον οφθαλμίατρο, καθώς υπάρχει και μια γκρίζα ζώνη συμπτωμάτων τα οποία μπορεί να είναι παρόντα από καιρό ή να μην είναι τόσο έντονα και τα οποία πρέπει επίσης να αξιολογηθούν.

Επίσης δε πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά συχνά δεν είναι σε θέση να περιγράψουν το σύμπτωμά τους και για το λόγο αυτό σε κάθε περίπτωση ανησυχίας από πλευράς των γονέων θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον οφθαλμίατρο.

Άλλες κατηγορίες ασθενών που οφείλουν να είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι στην εμφάνιση νέων συμπτωμάτων είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι διαβητικοί, οι υψηλοί μύωπες και οι ασθενείς με σοβαρά ρευματολογικά νοσήματα.

Τόσο το τηλέφωνο του ιατρείου μου όσο και το email  μου βρίσκονται στην αρχική σελίδα www.eye-therapy.gr   προκειμένου  να συζητήσετε οποιοδήποτε οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Περισσότερα άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν θα βρείτε εδώ

bottom of page