top of page
c2e9ac309f7917211fa6fad2f7977875.jpg

Μυγάκια και αποκόλληση υαλώδους

Το να βλέπει κάποιος σκιές που μοιάζουν με μυγάκια μέσα στο οπτικό του πεδίο, ειδικά όταν το φόντο είναι φωτεινό(πχ. ένας λευκός τοίχος ή ο γαλάζιος ουρανός), είναι φαινόμενο πολύ συχνό και τις περισσότερες φορές αβλαβές.

Ο οφθαλμός περιέχει ένα διαυγές υλικό το οποίο έχει την υφή από ζελέ και προσομοιάζει το λευκό του αυγού προτού ψηθεί.

Το ζελέ αυτό, όσο είμαστε νέοι είναι σθεναρά προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή(τον φωτοευαίσθητο χιτώνα που μετατρέπει το φως σε εικόνα). Καθώς μεγαλώνουμε και ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν μυωπία το ζελέ αυτό αρχίζει να αλλάζει σύσταση και αποκολλάται  από τον οπίσθιο πόλο του αμφιβληστροειδούς. Τις μικρές αλλαγές στη σύσταση και κατ’ επέκταση στη ρευστότητά και διαφάνειά του τις αντιλαμβανόμαστε ως μυοψίες (μυγάκια), ενώ την αποκόλληση από το οπίσθιο πόλο, αν αυτή είναι έντονη, ως λάμψεις εντός του οπτικού μας πεδίου. Ο λόγος που μπορεί κανείς να δει λάμψεις, ακόμα και με κλειστά τα μάτια, οφείλεται στην ευαισθησία των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς ο οποίος λειτουργεί ως φωτοευαίσθητο φιλμ που μετατρέπει το ερέθισμα σε φως.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και γιατί ;

Αν κανείς έχει μυοψίες  εδώ και καιρό, πχ αρκετούς μήνες ή και χρόνια και το σύμπτωμα είναι σταθερό, τότε δε θα πρέπει να ανησυχήσει. Συνίσταται ο φυσιολογικός τακτικός έλεγχος όπου καλό είναι να αναφέρει το σύμπτωμα στον οφθαλμίατρό του.

Αν τα συμπτώματα είναι πρόσφατα, και ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από λάμψεις, τότε ο ασθενής  πρέπει να εξεταστεί άμεσα  από ειδικό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι όταν οι μυοψίες λαμβάνουν τη μορφή ριπής ή είναι εκτεταμένες σε βαθμό που επηρεάζουν την όραση.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ασθενείς που έχουν υψηλή μυωπία καθώς και σε εκείνους των οποίων τα συμπτώματα προέρχονται από πρόσφατο τραυματισμό του οφθαλμού. Επίσης τα παιδιά που παραπονούνται για μυοψίες θα πρέπει να εξετάζονται αφού είναι δύσκολο να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του συμπτώματος το οποίο συνήθως είναι πρόσφατο και μπορεί να προέρχεται και από έναν τραυματισμό(πχ χτύπημα από ένα μπαλάκι στο μάτι).

Άσθενείς με σύνδρομα όπως το Marfan και το Stickler επίσης πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή αφού έχουν προδιαθεση για ρηγματογενείς αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς.

Τι μπορεί να κάνει ο ιατρός σας

Απαιτείται ενδελεχής εξέταση η οποία περιλαμβάνει εξέταση του βυθού και ιδιαίτερα της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς, κατόπιν χρήσης μυδριατικών σταγόνων. Ο λόγος της εξέτασης είναι η αναζήτηση κάποιας ρωγμής στον αμφιβληστροειδή η οποία αν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αν υπάρχει ρωγμή, θα πρέπει να περιχαρακωθεί το συντομότερο με χρήση ειδικού Laser. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά το συντομότερο δυνατόν.

bottom of page