6909902660
26611 05159
690 9902660
Πέτρος Εμμανουηλίδης MD, FEBO
Ι.Θεοτόκη 50, Κέρκυρα
χειρουργός οφθαλμίατρος & οφθαλμοπλαστικός
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ
Αμβλυωπία είναι η κατάσταση, όπου το ένα μάτι έχει χαμηλή όραση, χωρίς εμφανή αιτία, ακόμα και αν φοράει το σωστό διορθωτικό γυαλί. Ονομάζεται αμβλυωπικό μάτι ή "τεμπέλικο" ή lazy eye. Προκαλείται, όταν το μάτι δεν λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα μέσω ευκρινούς εικόνας στην κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία αναπτύσσεται η οπτική νευρική οδός, από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 7-8 περίπου ετών.
Αν διαπιστωθεί σε μεγάλη ηλικία, είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Αιτίες αμβλυωπίας
Μεγάλη υπερμετρωπία στο ένα μάτι, ή ανισομετρωπία, δηλαδή μεγάλη διαφορά διάθλασης του ενός ματιού από το άλλο. Το μάτι με το μεγαλύτερο διαθλαστικό σφάλμα μπορεί να γίνει αμβλυωπικό, αν δεν φορεθούν γυαλιά εγκαίρως.
Στραβισμός: Το μάτι που στραβίζει γίνεται αμβλυωπικό, αν δεν γίνει έγκαιρα θεραπεία
Μεγάλη ετερόπλευρη μυωπία (στο ένα μάτι μόνο), όταν εμφανίζεται από μικρή ηλικία.
Έλλειψη οπτικού ερεθίσματος από άλλες αιτίες: συγγενής καταρράκτης, συγγενής βλεφαρόπτωση, συγγενείς παθήσεις του βυθού.
Είναι κληρονομική η αμβλυωπία;
Η αμβλυωπία δεν είναι κληρονομική. Οι αιτίες όμως που προκαλούν αμβλυωπία, όπως υπερμετρωπία στραβισμός, υψηλός αστιγματισμός ή μυωπία μπορεί να είναι κληρονομικά. Για αυτό οι γονείς που έχουν αμβλυωπία, υψηλή υπερμετρωπία ή στραβισμό θα πρέπει να πηγαίνουν για εξέταση τα παιδιά τους από μικρή ηλικία. Κληρονομείται η υποκείμενη αιτία - διαθλαστικό σφάλμα.
Τι συμπτώματα έχει η αμβλυωπία;
Η αμβλυωπία δεν εμφανίζει συμπτώματα, γιατί το παιδί βλέπει πολύ καλά με το άλλο μάτι και δεν το αντιλαμβάνεται . Ο εγκέφαλος προτιμά την καθαρή εικόνα του ενός ματιού, που είναι καθαρότερη, με αποτέλεσμα να απωθεί εντελώς την εικόνα του άλλου ματιού , το οποίο τεμπελιάζει, γιατί δεν χρησιμοποιείται.
Θεραπεία
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μικρή ηλικία. Μετά από την ηλικία των 8 ετών περίπου, η αμβλυωπία δύσκολα υποχωρεί, γιατί η νευρική οδός από το μάτι μέχρι τον εγκέφαλο δεν είναι πια εύπλαστη. Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε και σε μεγαλύτερη ηλικία μέχρι 10- 12 ετών τη θεραπεία με το κλείσιμο. Συνήθως πετυχαίνουμε την αύξηση της οπτικής οξύτητας του τεμπέλικου ματιού κατά μερικές γραμμές, σπάνια όμως αυτό το μάτι θα έχει τόσο καλή οπτική οξύτητα όπως το άλλο. Η θεραπεία έγκειται στην απομάκρυνση του παράγοντα που την προκάλεσε εξαρχής(διόρθωση στραβισμού, αφαίρεση καταρράκτη, διόρθωση βλεφαρόπτωσης και όσο το δυνατόν καλύτερη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος), με ταυτόχρονο αποκλεισμό, δηλαδή κλείσιμο του "καλού ματιού" με ειδικά αυτοκόλλητα, για χρονικό διάστημα που ποικίλει ανάλογα με την ηλικία το βάθος της αμβλυωπίας κλπ. Έτσι, το τεμπέλικο μάτι αναγκάζεται να "δουλέψει" , το παιδί κοιτάζει μόνο με αυτό, η νευρική οδός αναπτύσσεται και η όραση δυναμώνει. Απαιτούνται αρκετές ώρες την ημέρα κλείσιμο του αμβλυωπικού ματιού. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή από το παιδί, αλλά κυρίως από τους γονείς και το περιβάλλον, ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται ήδη στη σχολική ηλικία. Η κάλυψη του καλού ματιού είναι η μόνη θεραπεία και έχει αποτέλεσμα μόνο σε μικρή ηλικία δηλαδή μέχρι 8- 10 ετών το πολύ. Είναι όμως η μοναδική θεραπεία, και είναι κρίμα το παιδί να έχει για όλη του τη ζωή μια αναπηρία, που θα το εμποδίσει να ακολουθήσει κάποια επαγγέλματα, από αμέλεια και αποφυγή προσπάθειας. Στις σοβαρές αμβλυωπίες, το τεμπέλικο μάτι έχει χαμηλή οπτική οξύτητα και δεν έχει διόφθαλμη στερεοσκοπική όραση, κατάσταση που αποκλείει πολλά επαγγέλματα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να εξετάζονται προληπτικά από την προσχολική ηλικία, για να διαπιστωθεί αν βλέπουν και τα δύο μάτια καλά, ώστε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε τυχόν υπάρχουσα αμβλυωπία.
*Το ιατρείο διαθέτει επίσης, υπερσύγχρονο αυτόματο φορητό παιδιατρικό κερατοδιαθλασίμετρο για αυτόματη και ταχύτατη λήψη μετρήσεων σε παιδάκια.