6909902660
26611 05159
690 9902660
Πέτρος Εμμανουηλίδης MD, FEBO
Ι.Θεοτόκη 50, Κέρκυρα
χειρουργός οφθαλμίατρος & οφθαλμοπλαστικός
Κανόνες υγιεινής σχετικά με τη χρήση φακών επαφής
-
Δεν απολυμαίνουμε τους φακούς επαφής με νερό της βρύσης.
Το μόνο υγρό που επιτρέπεται να τοποθετούμε τους φακούς επαφής είναι το ειδικό διάλυμα και ο καθαρός φυσιολογικός ορός.
-
Τους τοποθετούμε και τους αφαιρούμε από τις ειδικές θήκες ΠΑΝΤΟΤΕ με καθαρά χέρια.
Τα χέρια μας έχουν χιλιάδες μικρόβια που μπορούν να μεταφερθούν στα μάτια μέσω των φακών επαφής. Τα πλένουμε με νερό και σαπούνι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πριν πιάσουμε τους φακούς. Μπορούμε να τα στεγνώσουμε χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλο που δεν αφήνει χνούδι.
-
Δεν τους φέρνουμε σε επαφή με το νερό.
Το νερό μπορεί να αλλοιώσει τους φακούς επαφής και να τους επιμολύνει θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τον κερατοειδή.
-
Τοποθετούμε τους φακούς από τη σωστή πλευρά.
Παρατηρήστε τους με προσοχή. Οι φακοί επαφής έχουν δύο διαφορετικές πλευρές. Αν το χείλος του φακού φαίνεται να γυρίζει προς τα έξω, τότε ο φακός είναι ανάποδα.
-
Δεν κοιμόμαστε με τους φακούς.
-
Ξεκουράζουμε τα μάτια μας κατά τη διάρκεια της μέρας βγάζοντας τους φακούς επαφής για κάποιες ώρες.
Η μακροχρόνια χρήση των φακών επαφής πέραν των άλλων εμποδίζει τη φυσιολογική οξυγόνωση του οφθαλμού με αποτέλεσμα την ισχαιμία και τελικά τη χρόνια ερυθρότητα, ερεθισμό και αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων.
-
Σε περίπτωση που νιώσουμε αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι, βγάζουμε αμέσως τους φακούς. Αν αυτό επιμείνει επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο.
Ακόμα και μια μικρή ενόχληση στο μάτι η οποία παραμένει ακόμα και όταν βγει ο φακός, μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή μόλυνση(έλκος κερατοειδούς) η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η χρόνια χρήση φακών επαφής προκαλεί έκπτωση της αισθητικότητας του κερατοειδούς με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αισθάνεται ιδιαίτερη ενόχληση ή πόνο και να παραμελήσει το πρόβλημα στα αρχικά του στάδια.
-
Τους αντικαθιστούμε όταν πρέπει.
Οι φακοί επαφής που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι οι μηνιαίοι. Όταν λοιπόν παρέλθει ο μήνας(όσο λίγες ημέρες και αν τους έχουμε χρησιμοποιήσει) οφείλουμε να τους αντικαταστήσουμε προς αποφυγήν μολύνσεων. όσον αφορά τους ημερίσιους φακούς, πρέπει φυσικά να αντικαθίστανται καθημερινά.
-
Αντικαθιστούμε (δεν αναπληρώνουμε απλά) το υγρό στις θήκες των φακών.
-
Αλλάζουμε τακτικά τις θήκες των φακών επαφής και δεν τις κρατάμε ποτέ πάνω από 3μήνες
-
Ποτέ δε φοράμε τους φακούς επαφής άλλων ατόμων.
Αν εφαρμόζετε ευλαβικά τους παραπάνω κανόνες θα ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μόλυνσης ή άλλης πάθησης σχετιζόμενης με τη χρήση φακών επαφής και θα απολαύσετε την ανεξαρτησία αλλα και την εξαιρετική ποιότητα όρασης που προσφέρουν ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων διαθλαστικών σφαλμάτων.
περισσότερα άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν θα βρείτε εδώ