top of page

Γυαλιά ηλίου: απαραίτητα για παιδιά και ενήλικες

children eyeglasses.jpg

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ μόδας ή κάτι που μόνο οι ενήλικες πρέπει να φορούν κατά τις ηλιόλουστες μέρες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν υπάρχει αντένδειξη για ένα παιδί να φοράει γυαλιά ηλίου ακόμη και όταν είναι μικρότερο του ενός έτους.

 

Προϋπόθεση αποτελεί να είναι ασφαλή-άθραυστα και να απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA/UVB σε ποσοστό άνω του 99%. Tο πόσο σκούρος είναι ο φακός  των γυαλιών δε σχετίζεται με την προστασία από τις επιβλαβείς  υπεριώδεις ακτινοβολίες. Ο φυσικός  φακός του οφθαλμού του παιδιού, από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 10, δεν μπορεί να φιλτράρει το φως του ήλιου τόσο καλά  όσο ο φακός  των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει οτι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερες  ζημιές πριν από την ηλικία των 10 ετών από ό,τι μετά, όταν ο φακός αρχίζει να ωριμάζει και να φιλτράρει τις επιβλαβείς ακτινοβολίες.

 

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το 80% των βλαβών από τον ήλιο συμβαίνει μέχρι  την ηλικία των 18 ετών. Η μακροχρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV) αποτελεί σημαντικό παράγοντα απώλειας  όρασης.  Συγκεκριμένα, η υπερβολική έκθεση στο  ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Καταρράκτη  και  ηλικιακή  εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

 • Καρκίνο του δέρματος γύρω από τα βλέφαρα

 • Πτερύγιο (καλοήθης υπερπλασία στην επιφάνεια του ματιού που μπορεί να επηρεάσει την όραση) και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις των οφθαλμών.

 

Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας:

 • Η UV-A μπορεί να βλάψει την ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ελέγχει την κεντρική όραση.

 • Η UV-B επηρεάζει το μπροστινό μέρος του ματιού - τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό - και μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά από τη UV-A.

 • Η UV-C απορροφάται από τη στιβάδα του όζοντος και δεν είναι επικίνδυνο.

 

Η υπερβολική έκθεση σε ακτίνες UV-B για σύντομες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα κερατοειδούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει από πόνο μέχρι και βραχυπρόθεσμη απώλεια όρασης. Η  έκθεση σε αυτού του είδους ακτινοβολία προκαλέιται κυρίως στην παραλία ή στο βουνό (ιδιαίτερα όταν είναι χιονισμένο) χωρίς κατάλληλη προστασία των ματιών. Στα παιδιά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα όρασης.

 

Επειδή η σωστή προστασία των ματιών βοηθά στην αποφυγή μελλοντικής απώλειας όρασης, βεβαιωθείτε ότι:

 • Τα παιδιά σας φορούν γυαλιά ηλίου και καταλαβαίνουν για ποιό λόγο τα φορούν.

 • Συνεχίζουν να  φορούν γυαλιά ηλίου και ως ενήλικες.

 • Φοράτε και εσείς οι γονείς γυαλιά ηλίου. Εάν θέσετε ένα καλό παράδειγμα, τα παιδιά σας θα είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν τη συνήθεια να φορούν και εκείνα γυαλιά.

 

Πότε πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου;

 • Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο για ηλιόλουστες καλοκαιρινές ημέρες, όταν οι ακτίνες UV είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι το χειμώνα. Αντανακλάσεις από το χιόνι, το νερό, την  άμμο ή το πεζοδρόμιο μπορεί να ενισχύσουν  τις ακτίνες UV σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

 • Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από μια συννεφιασμένη μέρα. Οι ακτίνες του ήλιου περνούν  μέσα από τα λεπτά σύννεφα. Όταν βρισκόμαστε έξω, πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου. Ιδιαίτερα νωρίς το απόγευμα, όταν η ακτινοβολία UV είναι ισχυρότερη.

 • Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) σημειώνει  ότι πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου όταν συμμετέχουμε σε χειμερινά σπορ. Θα πρέπει επίσης να τα φοράμε  σε μεγάλα υψόμετρα, όπου το υπεριώδες φως είναι πιο έντονο. Επίσης πρέπει να τα φοράμε όταν λαμβάνουμε  φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν  την ευαισθησία μας στο ηλιακό φως (όπως πχ οι τετρακυκλίνες)

 

Αρκούν τα γυαλιά ηλίου;

 • Φορέστε στο παιδί σας καπέλο μαζί με τα παιδικά γυαλιά ηλίου - και κάνετε το ίδιο και εσείς. Όταν φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου έξω, το παιδί σας πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

 • Δώστε στο παιδί σας ένα καπέλο με φαρδύ γείσο. Θα μπλοκάρει περίπου τις μισές ακτίνες UV και θα παρέχει επιπλέον προστασία.

 • Διδάξτε τα παιδιά σας να μην κοιτάζουν ποτέ άμεσα τον  ήλιο. Τα ηλιακά εγκαύματα της ωχράς κηλίδος αποτελούν συνχνή αιτία μόνιμων διαταραχών της όρασης. Κοιτάζοντας απευθείας τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε μόνιμη τύφλωση.

 • Προσπαθήστε να κρατήσετε τα παιδιά μακριά  από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ  όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο ισχυρές.

 • Φυλάσσετε τα παιδιά κάτω των έξι μηνών μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Τα καροτσάκια μωρών με θόλο ή ομπρέλα μπορούν να σας βοηθήσουν στην προστασία  από το άμεσο ηλιακό φως.

 

Υπάρχουν παιδικά γυαλιά ηλίου που είναι πολύ φθηνότερα από άλλα. Μπορούν να προκαλέσουν κακό;

 • Αυτό που έχει σημασία στην επιλογή των γυαλιών είναι η ποιότητα των φίλτρων της επιβλαβούς ακτινοβολίας. Αν τα γυαλιά φέρουν το σήμα CE ή αναγράφουν ''UV400'' πληρρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής ένωσης. Θα πρέπει φυσικά να έχουν αγοραστεί από νόμιμο έμπορο.

 • Γυαλιά που δεν απορροφούν την επιβλαβή ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη σε κάποιον από ότι αν δεν τα φορούσε καθόλου. Ιδιαίτερα αν οι φακοί είναι σκούροι, τότε μπορούν να προκαλέσουν διαστολή της κόρης του ματιού (του φυσικού δηλαδή διαφράγματος), εκθέτωντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα ευαίσθητα τμήματα του οφθαλμού.

Ποιός δε θέλει  ένα μόνιμα νεανικό βλέμμα;

 • Μπορεί το νεανικό και φρέσκο βλέμμα να θεωρείται δεδομένο στα παιδιά, ωστόσο οι βασικές αρχές γήρανσης του δέρματος ισχύουν σε όλες τις ηλικίες. Έτσι η απευθείας έκθεση στο έντονο φως του ήλιου προκαλεί αφυδάτωση και σκλήρυνση του δέρματος και αντανακλαστικό κλείσιμο των βλεφάρων. Η επίδραση αυτή με τα χρόνια συσσωρεύεται και αναπόφευκτα η γήρανση του δέρματος των βλεφάρων (λεπτότερο και πιο ευαίσθητο δέρμα στο σώμα μας) θα επέλθει πρόωρα. 

περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα θα βρείτε εδώ

bottom of page