top of page
cataract-surgery-changed-aspect-ratio-re

Λίγα λόγια για το διαθλαστικό laser

 

H διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού είναι πλέον εφικτή για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Πρόκειται για μία επέμβαση με πολύ σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών μας.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ταχύτατη, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση.

 

  • Τι ακριβώς κάνει το Laser στα μάτια;

 

Το Laser επεμβαίνει στον κερατοειδή, δηλαδή το διάφανο εξωτερικό τοίχωμα του οφθαλμού. Με πολύ προβλεπόμενο και ακριβή τρόπο εξαχνώνει ιστό επανακαθορίζοντας τη διαθλαστική του ισχύ. Σμιλέυει ουσιαστικά έναν μόνιμο φακό επαφής πάνω στον κερατοειδή έτσι ώστε οι ακτίνες του φωτός από το περιβάλλον να εστιάζονται με ακρίβεια στον αμφιβληστροειδή, απαλλάσσοντάς μας από την ανάγκη των γυαλιών.  

 

  • Ποιά ηλικία είναι κατάλληλη για επέμβαση Laser;

 

Από την ηλικία των 18 ετών η μέθοδος είναι ασφαλής αν η διάθλαση (δηλαδή οι βαθμοί της μυωπίας/υπερμετρωπίας/αστιγματισμού) του ασθενούς είναι σταθερή το τελευταίο έτος. Όσον αφορά τη μέγιστη ηλικία του ασθενούς, δεν υπάρχει περιορισμός, ωστόσο σε ηλικίες άνω των 60 ετών πρέπει να αξιολογήσουμε συνυπάρχουσες παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η έκπτωση της προσαρμογής. Στις περιπτώσες αυτές μπορούμε να προτείνουμε και άλλες λύσεις στον ασθενή (π.χ μονοεστιακοί ή πολυεστιακοί ενδοφακοί).

  • Υπάρχει περιορισμός στους βαθμούς αμετρωπίας που μπορούν να διορθωθούν;

 

Τα σύγχρονα μηχανήματα Laser μπορούν να διορθώσουν μεγάλες αμετρωπίες (μυωπία μέχρι 10 διοπτρίες, υπερμετρωπία ως 6 διοπτρίες και αστιγματισμό ως 6 διοπτρίες). Ωστόσο οι περιορισμοί στις διορθώσεις προέρχονται κυρίως από τα ειδικά χαρακτηριστικά του ίδιου του οφθαλμού. Συχνά λοιπόν απφεύγουμε να διορθώσουμε με το Laser τόσο μεγάλα διαθλαστικά σφάλματα, αφού στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης.

 

  • Έχω λίγους βαθμούς. Αξίζει τον κόπο; Μπορεί η μέθοδος να διορθώσει χαμηλές αμετρωπίες?

 

Η μέθοδος είναι εξαιρετικά ακριβής σε χαμηλές διορθώσεις. Από τη στιγμή που κάποιος θέλει να βλέπει χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής, μετά την επέμβαση θα δει σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητά του.

 

  • Ισχύει πως αυτοί που έχουν μυωπία δε θα αναπτύξουν πρεσβυωπία;

 

Η πρόταση αυτή είναι ένας μύθος που όμως εμπεριέχει κάποια αληθή στοιχεία. Η πρεσβυωπία είναι μια αναπόφευκτη έκπτωση της δυνατότητας προσαρμογής και ευκρινούς όρασης του οφθαλμού σε κοντινές αποστάσεις. Ένας ασθενής που έχει μυωπία από 2 ως 3 βαθμούς όταν θα βρίσκεται στην ηλικία άνω των 50 θα μπορεί να βγάζει τα γυαλιά του και θα βλέπει καθαρά σε κοντινή απόσταση. Αν φοράει φακούς επαφής τότε θα πρέπει να φοράει γυαλιά πρεσβυωπίας πάνω από τους φακούς επαφής. Το Laser όμως το προτείνουμε σε άτομα που θέλουν να είναι ανεξάρτητα από γυαλιά για τη μακρυνή τους όραση. Κάποιος που θέλει να φοράει γυαλιά και να τα βγάζει στο μέλλον για να διαβάζει κοντά, ανήκει σε μία άλλη κατηγορία. Φυσικά στον προεγχειρητικό έλεγχο αυτό είναι κάτι που καθιστούμε σαφές στον υποψήφιο.

  • Μπορεί να διορθωθεί και η πρεσβυωπία με το Laser;

 

Απόλυτη λύση για την πρεσβυωπία δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης και το Laser είναι μία από αυτές. Τα τελευταίας τεχνολογίας Laser μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολυεστιακό προφίλ στον κερατοειδή και να αυξήσουν το βάθος πεδίου προσφέροντας σημαντικού βαθμού ανεξαρτησία από γυαλιά.

 

  • Διορθώνεται και ο αστιγματισμός;

 

Ο αστιγματισμός διορθώνεται επίσης με μεγάλη ακρίβεια

 

  • Πονάει η επέμβαση;

 

Η επέμβαση είναι ανώδυνη και ταχύτατη. Ουσιαστικά η προετοιμασία διαρκεί περισσότερο ενώ ο καθαρός χειρουργικός χρόνος χειρουργείου διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα για κάθε μάτι.

 

  • Ακουλουθεί φαρμακευτική θεραπεία;

 

Μετά το χειρουργείο θα δωθεί αγωγή με σταγόνες για λίγες μέρες

 

  • Από πότε θα αρχίζω να βλέπω καλά;

 

Η όραση θα αποκατασταθεί πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα, ανάλογα και με τη μέθοδο που θα επιλέξουμε, μπορεί ο ασθενής είτε να βλέπει πολύ καλά από την επόμενη μέρα, είτε μετά από 3 με 4 περίπου ημέρες. Σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά το χειρουργείο η όραση είναι λίγο θολή και κάθε μέρα βελτιώνεται.

 

  • Πόσο θα πρέπει να απουσιάσω από την εργασία μου;

 

Το χειρουργείο συνήθως προγραμματίζεται Παρασκευή μεσημέρι, έτσι ώστε οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους και τις καθημερινές τους συνήθειες μετά από 2 ως 4 ημέρες ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλέξουμε.

 

  • Χρειάζεται προεγχειρητικός έλεγχος; Τι περιλαμβάνει;

 

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι εξίσου σημαντικό στάδιο, όσο και η διόρθωση με το Laser.

Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται αναλυτικός διαθλαστικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει και κυκλοπληγικό έλεγχο (δηλαδή μετά από χρήση σταγόνων που παραλύουν την προσαρμογή). Επίσης πραγματοποιείται ανάλυση του κερατοειδούς με τοπογραφία και παχυμετρία. Αξιολογείται ακόμα η παραγωγή δακρύων και η ποιότητα του δακρυϊκού φίλμ. Γίνεται μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση. Με τον έλεγχο αύτο μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιες παθολογικές καταστάσεις που δεν επιτρέπουν τη χειρουργική επέμβαση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο κερατόκωνος, άλλες δυστροφίες του κερατοειδούς, σοβαρές μορφές ξηροφθαλμίας, καταρράκτης κ.α.

 

  • Χρειάζεται να μη φοράω φακούς για ορισμένο διάστημα πρίν την επέμβαση;

 

Απαιτείται αποχή από φακούς επαφής για τουλάχιστον 2 ως 3 εβδομάδες.

 

  • Αν παίρνω φαρμακευτική αγωγή για άλλη πάθηση;

 

Συνεχίζετε κανονικά, αλλά οφείλετε να μας ενημερώσετε.

 

  • Τι προβλέπεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης/ θηλασμού;

 

Οι ορμονικές αλλαγές και η κατακράτηση υγρών στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έχουν αντίκτυπο και στον κερατοειδή αλλά και στη διάθλαση. Για το λόγο αυτό θεωρείται ασφαλής η διενέργεια της διόρθωσης τουλάχιστον 3 μήνες μετά το πέρας της περιόδου θηλασμού και μετά την επιστροφή στο φυσιολογικό εμμηνορυσιακό κύκλο. Επίσης καλό είναι να αναβάλλεται η επέμβαση σε γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν εντός του έτους μετά την επέμβαση. Φυσικά αν υπάρχουν ακόμη μεταβολές στη διάθλαση, είναι πρέπον να αναμένουμε σταθεροποίηση και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

 

  • Πόσο κοστίζει;

 

Το κόστος είναι πλέον πολύ πιο προσιτό από ότι παλαιότερα και σίγουρα κοστίζει αρκετά λιγότερο από ότι θα κόστιζε σε βάθος μιας 10ετίας η προμήθεια φακών επαφής, υγρών καθαρισμού και γυαλιών.

 

  • Υπάρχει κάποιο ρίσκο;

 

Το να χάσει κάποιος την όρασή του μετά από διαθλαστική επέμβαση με Laser είναι κάτι το απίθανο. Ωστόσο, η πλημμελής προεγχειρητική εξέταση και κυρίως η επέμβαση σε μη κατάλληλους υποψηφίους μπορεί να δημιουργήσει μη ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο από την πολύχρονη χρήση φακών επαφής (σοβαρές μολύνσεις, ισχαιμία, ξηρότητα, λέπτυνση του κερατοειδούς, βλεφαρόπτωση), είναι πολύ μεγαλύτερο και πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη.

 

  • Η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς. Μήπως αξίζει να περιμένω;

 

Ήδη εδώ και 30έτη οι ασθενείς απαλλάσσονται από γυλιά και φακούς επαφής. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να ολοκληρώνουμε απόλυτα ακριβείς επεμβάσεις χωρίς κανένα εργαλείο να έρχεται σε επαφή με το μάτι. Απαιτούνται λίγα δευτερόλεπτα (1-2 δευτερόλεπτα ανά βαθμό δίορθωσης). Συνεπώς πρόκειται για μια επέμβαση που έχει φτάσει κοντά στα όρια της εξέλιξής της.

 

 

Η βελτίωση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας καθώς και η πολύχρονη πλέον εμπειρία έχουν καταστήσει την επέμβαση αυτή ίσως την πιο δημοφιλή και ασφαλή επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα. 

περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα θα βρείτε εδώ

bottom of page