6909902660
26611 05159
690 9902660
Πέτρος Εμμανουηλίδης MD, FEBO
Ι.Θεοτόκη 50, Κέρκυρα
χειρουργός οφθαλμίατρος & οφθαλμοπλαστικός
πρεσβυωπία
Η πρεσβυωπία είναι μια τυπική διαταραχή της όρασης που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνουμε. Είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του φακού να εστιάσει σε κοντινή απόσταση, γεγονός που σχετίζεται και με τη διάθλαση του οφθαλμού.
Η πρεσβυωπία μπορεί να συνυπάρχει με διαθλαστικά προβλήματα του οφθαλμού(δηλαδή το αν συνυπάρχει μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός), τα οποία μάλιστα μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε μάτι.
Διάθλαση είναι η ιδιότητα του φωτός να αλλάζει διεύθυνση καθώς διαδίδεται από ένα μέσον στο άλλο(πχ από τον αέρα στα οπτικά μέσα του οφθαλμού(κερατοειδής, κρυσταλλοειδής φακός και υαλώδες σώμα). Τα οπτικά μέσα του οφθαλμού έχουν σκοπό να συγκεντρώσουν τις δέσμες του φωτός πάνω στο φωτοευαίσθητο χιτώνα που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Ο χιτώνας αυτός λειτουργεί ως φωτογραφικό φιλμ και μετατρέπει τις φωτεινές ακτίνες σε μηνύματα τα οποία στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο όπου και αποκωδικοποιούνται σε εικόνες.
Πώς και γιατί συμβαίνει η πρεσβυωπία
Όσο είμαστε νέοι, ο φακός του ματιού μας είναι μαλακός και ελαστικός επιτρέποντας στους μύες γύρω του, με τη σύσπασή τους, να του αλλάζουν το σχήμα/καμπυλότητα έτσι ώστε να εστιάζει σε όλες τις αποστάσεις. Η πρεσβυωπία συμβαίνει αναπόφευκτα καθώς μεγαλώνουμε. Ο οφθαλμός δυσκολεύεται να εστιάσει το φως στον αμφιβληστροειδή εξαιτίας της σκλήρυνσης του κρυσταλλοειδή φακού. Η γήρανση επηρεάζει επίσης τους μύες γύρω από το φακό δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Ο ανελαστικός πλέον φακός εστιάζει τις δέσμες του φωτός πίσω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα τη θολή όραση.
Πότε αρχίζει η πρεσβυωπία
Οποιοσδήποτε πάνω από την ηλικία των 35 μπορεί να αναπτύξει πρεσβυωπία. Όλοι μας έχουμε κάποια έκπτωση στην κοντινή εστίαση καθώς μεγαλώνουμε, κάποιοι όμως την έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ποια είναι τα συμπτώματα
-
Δυσκολία ανάγνωσης των μικρών γραμμάτων
-
Το να πρέπει κανείς να κρατά αυτό που διαβάζει σε μεγαλύτερη, από ότι συνήθως, απόσταση
-
Δυσκολία να δει κανείς λεπτομέρειες αντικειμένων που βρίσκονται κοντά του
-
Πονοκέφαλος
-
Αίσθημα κόπωσης στα μάτια
Διάγνωση της πρεσβυωπίας
Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οποίος πρωτίστως θα αποκλείσει άλλες πιο σοβαρές αιτίες των συμπτωμάτων του ασθενούς.
Αντιμετώπιση
Η χρήση διορθωτικών γυαλιών είναι η πιο ταχεία λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο η ανάγκη ανεξαρτησίας από γυαλιά, ειδικά σε άτομα που ποτέ ως τώρα δεν είχαν φορέσει, ώθησε στην ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης όπως οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, το laser, οι πολυεστιακοί ενδοφακοί και το monovision.
Για κάθε ασθενή η ιδανική λύση είναι διαφορετική και η επιλογή της βασίζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή, την ηλικία, συνυπάρχουσες παθήσεις και φυσικά σε έναν ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο.