Το γλαύκωμα είναι μια εκφυλιστική νόσος του οπτικού νεύρου. Συνήθως διαδράμει αργά και χωρίς να γίνει αντιληπτό  αφού συνήθως στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Η υψηλή πίεση στα μάτια μπορεί πράγματι να προκαλέσει γλαύκωμα και μάλιστα σε όσο υψηλότερα επίπεδα βρίσκεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει τη νόσο.

Ωστόσο, υπάρχουν ασθενείς που έχουν υψηλή πίεση και δεν αναπτύσσουν γλαύκωμα, όπως επίσης υπάρχουν ασθενείς με χαμηλή πίεση οι οποίοι μπορεί να νοσούν (γλαύκωμα χαμηλής πίεσης).

Η ενδοφθάλμια πίεση όμως είναι ο μόνος παράγοντας που (προς το παρόν τουλάχιστον) μπορούμε να ρυθμίσουμε με φαρμακευτική αγωγή, με χειρουργείο ή με θεραπείες λιγότερο επεμβατικές όπως είναι το laser. Ακόμα και στους ασθενείς που έχουν γλαύκωμα χαμηλής πίεσης επιχειρούμε να τη διατηρήσουμε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Άρα το ''ο γιατρός μου βρήκε πίεση στα μάτια'', δεν αρκεί από μόνο του για τη διάγνωση του γλαυκώματος και πολλές φορές δεν αρκεί για την έναρξη θεραπείας. Επίσης το ''η πίεση στα μάτια είναι φυσιολογική'' δεν αρκεί για τον αποκλεισμό της περίπτωσης γλαυκώματος. Σε κάθε περίπτωση η ενδοφθάμια πίεση είναι  ένας σημαντικός παράγοντας και η μέτρησή της είναι απαραίτητη σε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο.

©2018 by eye-therapy.gr